Beste prijsgarantie!

Omgeving

Centraal gelegen

Ons sfeervolle hotel Den Engel ligt in de dorpskern van Baarle. U kunt slenteren langs de winkels, die ook op zondag open zijn, en even uitrusten op één van de vele terrasjes die Baarle rijk is. In de omgeving vindt u diverse wandelpaden en afwisselende fietsroutes. De Falkplan-knooppunten-app wijst u uitstekend de weg, maar wij hebben ook diverse beschrijvingen voor u klaar liggen bij de receptie.

We kennen alle leuke uitjes in de omgeving en delen ze graag met u. Gaat u graag de natuur in? We hebben diverse routes om wandelend en fietsend de Belgische Kempen te ontdekken. Houdt u van geschiedenis? De WOI is in Baarle ‘tastbaar’ aanwezig, bijvoorbeeld tijdens de Dodendraadroute. We stellen ook programma’s samen voor jong en oud, zodat de hele familie een leuke dag heeft. Rijdt u op een Solex, terwijl de jeugd een Quad bestuurt? Of speelt u liever met z’n allen het Spel zonder grenzen? Zowel bij mooi als slecht weer komt u tijd te kort in Baarle-Nassau-Hertog.

Met de auto naar een stad

Tilburg
Ook Tilburg ligt op een half uur rijden. Deze leuke stad staat bol van de cultuur. Op straat, in musea, op podia … Tilburg ademt het hele jaar door kunst. Natuurlijk kunt u er ook lekker winkelen en echt Bourgondisch tafelen.

Breda
Na een half uurtje rijden wordt u gastvrij onthaald door Breda. Een gezellige stad waar u uitgebreid kunt shoppen, historische monumenten bewondert, interessante musea bezichtigt en deel kunt nemen aan bruisende evenementen.

Turnhout
Op 20 minuten rijden vindt u Turnhout. Diverse bezienswaardigheden, zoals de jachthaven, kerken en kapellen, het Vennengebied en het kasteel zorgen voor een afwisselende dag. Met als afsluiter een heerlijke proeverij van de streekbieren; “Schol (=proost), als ge er niet van drinkt dan blijft het vol!”

Antwerpen
Antwerpen is één van de populairste stedentripbestemmingen van Nederlanders. Het is dan ook een heerlijke stad waar heden en verleden goede vrienden zijn. Oude pleinen, gebouwen en straatnamen herinneren u aan het handelscentrum dat eeuwen geleden hier is ontstaan. In kleine straatjes vindt u juweeltjes van winkels. Vanuit Baarle is het 1 uur rijden naar Antwerpen.

Enclave

Den Engel ligt op meerdere manieren op een unieke plek: voor een deel in Nederland en gedeeltelijk in België, in het hart van de enclave en midden in de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout. Een grensdorp stond vroeger garant voor avonturen. Tegenwoordig levert het bijzondere situaties op. Wie in Baarle-Nassau-Hertog is geweest, heeft bij de borrel iets te vertellen!

Fiets- en wandelroutes: onze aanraders


Op avontuur langs de grens

De Belgen en Nederlanders wisten na de tweede wereldoorlog precies welke goederen schaars waren bij het buurland. Het smokkelen van roomboter, suiker en jenever was dan ook zeer winstgevend en bijna iedereen uit Baarle deed het. De douanebeambten was men te slim af door bijvoorbeeld klompen achterstevoren te dragen. De zanderige smokkelroutes en oude grensovergangen brengen het smokkelverleden realistisch dichtbij.

Wat neemt u stiekem mee de grens over?


30 stukjes België en Nederland

Weet u nog in welk land u bent? Baarle is een bijzonder grensdorp omdat het 30 enclaves (gebieden die omringd worden door een ander land) heeft. De grenstekens op sommige woningen en de vlaggetjes bij de huisnummers zijn hulpmiddelen. Ook markeren trottoirtegels en stalen punaises in het wegdek de rijksgrens. De regel is: waar de voordeur staat, bepaalt of men inwoner is van Nederland of België. Dat levert vreemde taferelen op, zoals de woning met 2 huisnummers omdat de grens door de voordeur loopt.


Natuurroutes

Waar u ook kijkt, Baarle-Nassau-Hertog wordt door verschillende natuurgebieden omringd. Overal slingeren goede paden door het afwisselende landschap. Langs vennen, de aardbeien van Hoogstraten, verlaten kleiputten, uitgestrekte landerijen of het buitengebied van Turnhout. De natuur op haar verleidelijkst!


Dodendraadroute

De eerste wereldoorlog heeft diepe indruk gemaakt op de Belgen. Terwijl Nederland neutraal bleef, werd België door de Duitsers bezet. Baarle was één van de grenzen tussen vrede en oorlog. En wat voor één… De bezetters legden er de ‘dodendraad’ aan: een hekwerk dat onder dodelijke spanning stond. De reconstructie van de dodendraad, schildwachthuisjes en het schakelhuis zorgen voor een levensechte herinnering. Een route met impact!


De Belgische Kempen

Schilderachtige dorpen, omgeven door zand, heide en bos. Baarle-Nassau-Hertog ligt aan de poort van de Belgische Kempen, waar van alles te zien en te doen is. Er zijn diverse wandelroutes van verschillende lengtes, waaronder een rolstoelvriendelijke route in Eersel.  Over goede (bos)paden fietst u naar de meest bijzondere plekken.

Foto's

Een aantal impressies wat er in de omgeving te zien en te doen is.